Witam
Po pierwsze chciałbym podziękować Sylwkowi za zaproszenie mnie na imprezę. Według wstępnych założeń miałem zostać tylko na weekend- na część związaną z ratownictwem, ale spodobało mi się na tyle że zostałem jeszcze 2 dni
Co do moich przemyśleń na temat obozu...
...pomimo, że dobrym pomysłem było umożliwienie rezygnacji z różnych atrakcji obozu bez podania przyczyny doprowadziło to troszkę do rozluźnienia atmosfery. Chodzi tu m.in. o zaprawy poranne, gdzie w ostatnim dniu mojej obecności już sporo osób nie pojawiło się z rana.
...w trakcie ćwiczeń (wieczornych) z ratownictwa taktycznego, także wdarło się rozkojarzenie- zarówno ze strony słuchaczy jak i prowadzącego

. Ja przeprowadziłbym w miarę możliwości jak najszybciej teorię a następnie skupił bym się na ćwiczeniach.
Także w czasie ćwiczeń z technik ewakuacji skupiłbym się bardziej na przećwiczeniu całości:
-przeprowadzić ewakuacje całym zespołem z korekcją poczynań w trakcie akcji- z tego powodu trzeba by było trochę zwolnić
-drugi raz przeprowadzić akcję bez "podpowiedzi", nadal w zwolnionym tempie a następnie omówić ją na końcu
-trzeci raz full real czyli już tak jak to powinno wyglądać.
...Za dużo sobie Sylwek wziąłeś na głowę. W szkoleniu z ratownictwa, przydałaby się przynajmniej jeszcze jedna osoba. Wtedy meritum szkolenia prowadzisz ty, natomiast w trakcie ćwiczeń następuje podział na 2 lub więcej grup i każdy ćwiczy poszczególny element...Szybciej, sprawniej, ludzie więcej się nauczą i więcej przećwiczą.
Z moich uwag to by było tyle... wyszło bardzo fajnie i nie ma co "rozp&^&%^$%ć na atomy".
Chciałbym podziękować również pozostałym uczestnikom obozu- Super ekipa! Mam wielką nadzieje że się jeszcze gdzieś tam spotkamy-może na kolejnej edycji obozu, może gdzieś na imprezie ASG...oby!
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia/usłyszenia!
P.S
Czekam na zdjęcia